dimarts, 30 de desembre del 2008

Dotze mesos no fan un ball

.
El ball dels dotze mesos segons Joan Amades (Costumari Català)


Bé, xiquets, ja en tenim un altre al sac –o com diria el president Pujol, un altre «peix al cove»–, que del que es tracta és de fer gran la cosa, o sigui allò que s'anomena «la festa popular», sense saber ben bé què s'està fent.

Pels posts penjats als diferents blocs ganxets, veig que no hem perdut el mal costum de mirar-nos el melic i cridar amb totes les nostres forces el macos que som i com ho fem de bé. Doncs bé, deixeu-me que us esgarriï la festa, perquè jo no li veig el perquè, el suc ni el bruc d'aquest nou ball, tret d'ajudar a augmentar l'ego d'algú.

Primer de tot, caldria parlar de la seva gènesi. Feia temps que se'n parlava, de recuperar aquest ball, enmig de la fal·lera inflacionista que viu el món festiu reusenc –sobretot les dues festes majors–, fal·lera impulsada, tot cal dir-ho, des de l'IMAC. I cal assenyalar, per als que no ho sàpiguen, que aquesta dansa ja havia estat representada, als anys noranta del segle passat, a Montserrat, en una trobada de manifestacions populars del país, i ara fa tres o quatre anys a Capafonts, durant la seva festa major d'estiu, a càrrec de membres de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, més concretament del ball de gitanes, que ara han estat uns dels que l'han portada al carrer.

Posats, doncs, a recuperar «noves-velles» danses, i per tal de ser «lo más de lo más», els recuperadors es van anar a fixar en una dansa de la qual sabem «lo menos de lo menos», o sigui, res de res, tret de les dues ratlles que li dedica Joan Amades en el seu Costumari, qui, tot s'ha de dir, no es mulla gens ni mica, tret de dir quatre vaguetats que no ens ajuden a saber-ne res, més enllà que sembla ser vuitcentista (Permeteu-me, ara que acaba de sortir aquesta parauleta, que faci una petita marrada en el meu discurs: 'vuitcentista', segons els diccionaris, significa «relatiu o pertanyent al segle XIX», no al segle XVIII, com he pogut escoltar en algun mitjà de comunicació local i llegir a propòsit de la seva recuperació. Per tant, el ball, si mai fou ballat, no ho fou fa més de dos-cents anys, sinó cent-cinquanta a tot estirar. De res, però una mica de bona documentació seria d'agrair).

A més, com que tot el que es treu de bell nou al carrer tenim la mania d'haver-ho de justificar històricament –i no sé perquè ni li sé treure pas l'entrellat–, d'un temps ençà alguns ganxets i ganxetes es foten unes palles mentals dignes de constar en els annals de la ciutat. Si vull treure un nou element festiu al carrer, no tinc perquè justificar-lo en vés a saber quines pàgines de la història: el faig perquè em rota, perquè és fruit d'una necessitat de la comunitat o perquè ens hem trobat quatre sonats i ens ha abellit de fer-ho, no perquè es va fer, ballar o xiular en «l'època daurada» de la cultura tradicional (una altra palla mental contemporània).

I és que en el cas del ball que ens ocupa –com molt bé explica el Palomar al seu bloc–, aquesta dansa sembla ser més aviat un divertimento o una boutade de cap d'any dels senyors d'El Círcol que un ball popular.

I ara que ja el tenim al carrer –pagat entre tots, o sigui, amb els nostres impostos, 6.000 € de l'ala, que en diuen i que no és pas «moco de pavo»–, se'ns plantegen unes altres qüestions: què en fem?, quan el ballem?, el necessitem? L'hem pogut veure el 27 de desembre i qui no l'hagi vist, ho podrà fer durant la cavalcada de Reis. Si vol representar el pas del temps, el pas d'una any a un altre, no seria millor fer-ho per cap d'any? Què recot hi fotrà enmig de la cavalcada de Reis, que vol representar l'arribada dels Reis Mags d'Orient, portadors de les il·lusions dels més petits de casa, els quals ben poca saben del pas del temps més enllà de l'anar fent anys?

I és que les declaracions fetes per alguns dels membres de la Coordinadora, i que jo he pogut escoltar, en el sentit que creien que feia falta un ball per a aquest moment de l'any i ells ens han fet el favor d'oferir-nos-el, són més properes a un acudit que a una proposta raonada. Ens feia falta a Reus, aquest ball? Tenim una celebració pròpia de canvi d'any que el demanés a crits? Teníem un buit per omplir? Més aviat ha estat un divertimento, aquest cop d'uns benintencionats, però mal aconsellats per l'IMAC, em temo, que creu que la cultura popular i tradicional s'ha de fer des dels despatxos de l'administració. Amb aquesta proposta, ja són quatre les parides que, els dos darrers anys, ens hem hagut d'empassar els reusencs, junt amb la moixiganga, el basilisc i l'ou com balla. La proposta que jo faria per millorar la qualitat de la nostra festa fora consolidar, entre d'altres, alguns dels balls i danses que tenim a la ciutat, perquè més d'un té força feina per trobar balladors o consolidar la colla, a més que fora bo de fer un aggiornamento de les seves coreografies. I sóc molt conscient que més d'un i d'una dirà que això no és cert, però deixeu-me dir-vos que sé molt bé de què estic parlant.

Això sí, i tornant al ball dels dotze mesos, el mag Merlí de la Disney al mig de la rotllana no té gens ni mica de pèrdua. Tota una troballa dels balls més tradicionals de casa nostra!

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Explica millor això del aggiormaneto, si us plau.
Puc estar mig d'acord amb això que diu, ni la Moixiganga funciona (la colla està en plena de desintegració), el basilisc no té cap mena de sentit i popularment se'l coneix com a "pollo" o "pollastre", segurament un pollastre hauria estat més adequat per a recordar el nostre passat avícola. I l'ou com balla, no està mal, però no deixa de ser un divertimento.
Els 12 mesos els vaig veure i em van semblar el ball de gitanes sense estaquirot. Calia? potser sí, però el resultat és estrany.

Anònim ha dit...

Aggiornamento, que no sé ni dir-ho.

Anònim ha dit...

Im pavidus. No ser pas qui ets, però estic totalmet d'acord amb tú.

Impavidus Nauta ha dit...

Benvolgut Anònim,

'Aggiornamento' vol dir 'posada al dia', 'actualització'. En el cas que ens ocupa, cal preguntar-se com es pot actualitzar un ball que es balla i representa d'una manera: molt senzill, perdent hieratisme i seriositat, que cal guardar per als moments solemnes, i dotant-los de més espontaneïtat. Les gitanes ho han aconseguit dotant el ball amb els parlaments i amb altres músiques més "alegres" per anar als seguicis, els altres balls podrien fer això darrer en el mateix context i no crec que ningú posés el crit al cel ni s'estripés la camisa.
Un dels problemes que arrossega la Coordinadora és la seva direcció, que creu que aquests balls han de ser una nova versió dels Coros y Danzas de la Sección Femenina.
Espero, Anònim, que m'hagi sapigut explicar. Hi ha molta feina a fer si n o volem que algun dia tot el "tinglado" del seguici –si més no una part– se'ns comenci a desmuntar.
Salut!

Anònim ha dit...

Merci.
Com diuen Els Pets: "hi ha tantes coses per fer, i ens queda tan poc temps per fer-les"

Anònim ha dit...

Hola, crec que el ball de dotze mesos esta molt be, la gent tota la estona felicitaba als balladors. El comentari del disney es molt acertat, ja que els nens de la cavalcada es van quedar alucinats, era com si tinguessin una desfilada de euro disney i sols per aixo, va valer la pena que sortis aquest ball. Crec que es fàcil criticar, però allò que no es tant fàcil, es atrevir-se a sortir a ballar, per fer passar una estona divertida als reusencs que falta fà. Gràcies

Anònim ha dit...

Ei! Heu començat l´any revolucionats. No vaig a entrar en el lloc de qui es millor o pitjor, però noi has aixecat el galliner i hem vec amb el deure moral d´aclarir coses. Com a membre del ball de gitanes i dels 12 mesos, gràcies per haver - nos pagat el ball (subencionat per la generalitat), peró jo també pago altres coses absurdes per la ciutat i m´aguanto. Necessitat no tenim de cap ball, jo no necessito al basilisc, ni al lleó..no els hi tinc a casa de decoració, però d´aixó s´en diuen tradicions... Ah! De res, el favor te l´he fet sense esperar res a canvi.. naltros som bona gent, ja ho saps.
Saps bé del que parles i no ho possaré en dubte.. però mira a casa som 3 gitanes grans, 1 galera, 2 gitanetes, 3 pastorets i 1 cercolet.. tu creus que naltros no sabem de que parlem? Ha estat un divertimento? Potser, però ens ho hem passat molt bé preparant aquest ball, i cal dir que la majoria de la gent ens ha felicitat (aixó vol dir que la gran majoria no pensa com tú).
Que surti a la cavalcada? Si surten les motos (que jo sàpiga a Reus no es compleixen tradicions, perquè els reis aparquen els camells i arriben en helicopter) perquè no pot sortir un ball...Bé crec que cadascú es lliure d´expresar- se com vulgui però ofén que diguis que un ball com 12 mesos sigui una parida... et pot agradar mes o menys.. peró es una parida que hem parit naltros amb molta feina i esforç... salut!!

Anònim ha dit...

Hola, sóc una mare molt preocupada pels moments tant dramàtics que estem vivint, t´explico l´actual guerra al pròxim orient, els maltractaments continuats a dones, el cas Alba, et mous per la ciutat? Sí?, fa un parell de setmanes van matar una dona a plena llum del dia per atracar-la, i no t´explico més perquè ja t´he dit que sóc mare i els hi vull ensenyar als meus fills que a Reus som una gent d´empenta capaços de que en aquests "Temps estranys", títol de l´obra de teatre de Xavier Amorós, un grup de gent estigui disposada a fer gaudir sense cap ànim de lucre a grans i petits, respecte al "Mag Merlí" és un personatge creat per Disney i potser degut a la globalització, s´hauria de pendre exemple dels bons valors, també tan respectable com persona real i tan admirat com el personatge de ficció.Salut.

Anònim ha dit...

Tota crítica s´ha de respectar i la de vosté també. Referent al ball dels dotze mesos, indiscutiblement donavem per entés que seria impossible que agradés a tothom, dic donavem per què sóc un dels balladors del ball en qüestió. Té raó referent a que el ball es va ballar el 1993, a Montserrat i posteriorment es va ballar a la Festa Major de Capafons, pels components de la coordinadora de danses tradicionals de Reus. Lamentablement no ha pogut veure o llegir les declaracions fetes pels caps de colla de l´esmentat ball, en les que es feia referència a les últimes ballades. Considero que el ball és una recuperació actualitzada i la més aproximada a l´informació històrica del Costumari Català del Joan Amades, l´intenció per la que és va fer aquesta recuperació era per poder oferir un ball diferent en un moment diferent als reusencs, com a membre del ball dels dotze mesos i cap de colla del ball de galeres, crec que ho hem aconseguit i lamento que no es pogués veure les cares d´il-lusió de molts nens que es trobaven a la cavalgat dels reis, amb això em dono per satisfet, la qual cosa li recomano que faci possiblement ho veura tot d´una altra manera.

Anònim ha dit...

Salut gent!
Si el debat és caler...mmmm.. és difícil saber-ho, però si això no calgués, tampoc caldria fer sortir els Gegants (dels que vos n'heu fet aferrima defensa), i molt menos tota una processó per benerar i demanar favor a un sant que ningú espera, ni una reminiscència d'una cosa que es manté, quan és totalment obsoleta com la tronada, o els castellers que no és tradició de la ciutat (ho demostra la plaça buida a cada actuació!). Entre tantes altres coses que no són de la festa Major (Trapezzi, COS, fires, anades a l'antiga, competicions internacionals d'esports minoritaris...)!Calen tantes coses que només fan despeses??
I mira que estic d'acord en algunes coses de les que vos us feu abanderat, però discrepo bastant en d'altres, però això són les opinions, creen acord i desacord. Però no hem de faltar al respecte de la gent que dedica moltes hores i il.lusió per posar-se a fer una cosa que molta gent del carrer només veu gent disfressada fent el ridícul i se n'enriuen... Jo sóc ballador, i disfruto treure de l'oblit aquestes petites tradicions que 'shan perdut en el temps, encara que "només" siguin 150 anys. Però pensa, quants anys te la dansa més catalana i diuen "representativa" de la catalanitat??
Tothom posa el seu gra de sorra, calgui o no.

Anònim ha dit...

Jo també estic esparverada d'aquest ball tant estrany que van treure al carrer les gitanes. Sr. Sugranyes teniu tota la raó del món, algú ho tenia que dir. Miri que a mi, la festa m'agrada molt i en altres èpoques de jovent, vaig ser balladora. Molt d'acord amb voste Sr. Ferran.

Anònim ha dit...

Resulta sorprenent la ingenuïtat d'alguns comunicants anònims (encara que vulguin usurpar la personalitat d'altres) en un bloc que possibilita el lliure exercici de la crítica raonada i el sobirà desacord amb el posicionament de l'articulista des de l'anonimat. Senyor Nauta, seguiu endavant i, sobretot, no deixeu passar tant de temps entre missatge i missatge. I si un dia discrepo de les vostres opinions, no dubteu que us trobareu aquí el meu comentari.

Anònim ha dit...

Uff! encara revifa la polèmica... Només una puntualització: el Ball dels dotze mesos NO ES DE GITANES es un grup de gent entre els cuals hi ha gitanes. A l´impavidus... dóna igual que hi possi anònim perquè crec que tots sabem quis es cadascú, no?
Bè crec que es hora de "correr un túpido velo".... i al juny més i més bónic!

Anònim ha dit...

Quin munt d'anònims amb la cua de palla! Algú s'acabarà cremant i no serà l'amic Impavidus!

Endavant i sort, xiquet, que som molts els que pensem com tu!

Anònim ha dit...

2 anys ha durat la cosa. 2010 RIP Ball dels Dotze Mesos.

Anònim ha dit...

el dia 29 ens veiem a les 12 del migdia...el RIP no se d´on l´has tret...